Wellness

A fürdőzők bőrkeményedéseit, elhalt hámrétegeit rágcsáló (igazából csak szívogató)halak sokkal kíméletesebbek, mint más durvább mechanikus vagy vegyszeres beavatkozások. Egy megfelelően tervezett Garra rufa kúra eltűnteti a bőrkeményedéseket és frissíti a bőrt is. A 30-60 perces láb vagy testfürdők remek relaxáló hatásúak és a halak mikromasszázsa kényeztet minket a víz alatt.

Gyógymód

Azon túl, hogy a SPA-k kedvelt szolgáltatása a Garra Rufa kezelés és mint wellness élmény rendkívül élvezetes, ennél sokkal hatékonyabb célra is használhatjuk. A bőr csipegetése közben a halak egy különleges enzimet választanak ki, ami a sömörös (pl.: pikkelysömör) bőrön lévő sejtek DNS replikációját csökkenti és ez által segíti a bőr regenerálódását. Ez az enzim a dithranol, ami több gyógykészítményben is megtalálható.

Ápolás

A fürdőzők bőrkeményedéseit, elhalt hámrétegeit rágcsáló (igazából csak szívogató) halak sokkal kíméletesebben ápolnak, mint más durvább mechanikus vagy vegyszeres beavatkozások. Egy megfelelően tervezett Garra Rufa kúra eltűnteti a bőrkeményedéseket és frissíti a bőrt. Bár a halpedikűr nem egyenértékű egy hagyományos pedikűrös szolgáltatással, mégis kiváló teljesítményt lehet vele elérni, főleg ha kúraszerűen alkalmazzuk.A Garra Rufa (más nevén gyógyító hal, doktor hal) már évszázadok óta ismert halfaj. Az 1800-as évek elején fedezték fel Jordánia vízgyűjtő területein, valamint Dél-Törökország és Észak-Szíria part menti folyóiban. Gyakorlatilag egyetlen halfajként tűri a magas hőmérsékletű vizet.

A legenda szerint a Garra Rufa halat két török testvér fedezte fel. Egy meleg nyári napon egy folyóba mártották lábukat, s egy csoport kis hal „kezelésbe” vette őket. Az érzés annyira megtetszett nekik, hogy szinte mindennap eljártak a folyóhoz. Egyikőjük bőrbetegségben szenvedett észrevette hogy bőrbetegsége halványul, szinte teljesen eltűnt. A jelenség csupán annyi volt, hogy a Garra rufa halak elkezdték az elhalt bőrt lemajszolni, s így gyógyulásnak indult a betegsége.

Ezek teljesen ártalmatlan halak, étlapjukon algák és planktonok szerepelnek, bár ezek a tápanyagok ritkán fordulnak elő élőhelyükön a magas vízhőmérséklet miatt. Ez szoktatta őket a vízben fürdőzők elhalt bőrének fogyasztására.